Ohlédnutí za Světovým týdnem respektu k porodu v Chotěboři

Jeden z projektů Spolku pro rozvoj svobodného vzdělávání, z.s. – Klub Šalamounek, už takřka pravidelně pořádá Týden respektu k porodu. Letoší ročník proběhl v květnu a tento článek je takovým ohlédnutím za tímto akcemi nabitým týdnem. Letos jsme tuto akci kromě jiného pojali i jako možnost informovat (nejen) ženy a matky, které se festivalu zúčastnily, o projektu: Podpora návratu znevýhodněných osob (osob pečujících o malé děti, znevýhodněných věkem a samoživitelů), číslo projektu: CZ.03.2.65/0.0/0.0/16_047/0007745. Projekt je financovaný Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Zaměstnanost. Spadají totiž do cílové skupiny tohoto projektu a my jsme je informovaly o tom, že je pro ně připravena nabídka zajímavých aktivit, workshopů, seminářů, popř. i individuální poradenství. 

Témata Týdne respektu k porodu, který se konal ve dnech: 13. – 19. 5. 2018

Na této akci spolupracoval Klub Šalamounek s H.A.M. – Hnutím za Aktivní Mateřství.

  • Začali jsme již v neděli 13. května s Míšou Málkovou v Zastávce 194. Všem ženám, které měly nebo budou mít miminko, či si chtějí zatancovat společně, uvolnit se, zrelaxovat a získat informace, jak posílit svojí vitalitu a ženskou energii, nabídla ukázkovou lekci Tančíme spolu – Loona Dance.
  • Dále proběhl workshop: Masáže miminek. Toto setkání bylo doporučeno pro rodiče s dětmi od narození do 1 roku /mohou být ale i starší/ či pro těhotné. Lektorka Leona Burkoňová absolvovala kurz vedený přímo Janou Hašplovou.
  • Proběhlo povídání s dulou Martinou Malou Prachárovou na téma Přirozenosti v životě ženy. Každá máme v sobě hodně strachů a nevěříme si. I proto někdy žádáme o pomoc i tehdy, když si můžeme nejlépe poradit samy.
  • Čekala jsem miminko, ale nepřišlo /když se nedaří otěhotnět nebo dítě donosit/- i v dnešní době bývá toto téma tabu, o kterém se raději nemluví. Jak na tuto situaci většinou reaguje okolí a co by spíš ženě pomohlo. O tom všem bylo povídání s Gabrielou Kittnarovou, ženou, která byla šestkrát těhotná a porodila dvě zdravé holčičky. 
  • O výchově dětí aneb co nám neřekli.. o prvních letech života dítěte.. „Je důležité pochopit, že dítě propukne v pravý pláč, který slouží k pročištění starých bolestí, jen tehdy, pokud se cítí bezpečně a přijímáno i v takovém stavu. Nejhorší chybou by bylo nechat dítě, které se pročišťuje pláčem, o samotě, nebo ho dokonce poslat pryč…..Proč dítě, které například při hře spadlo, se rozhlédne, a pokud nevidí žádný známý obličej, vstane samo, aniž by plakalo a proč, jakmile po pár krocích spatří
    matku, spustí velký křik? I o tom jsme si povídaly s Pavlou Sedláčkovou. 
  • Šátkovací poradna s Petrou Konigsmarkovou, kde si účastnice mohly prohlédnout a vyzkoušet šátky, nosítka a nosící oblečení. Petra radila, jaký šátek si vybrat či jak na první úvaz.
  • Ukázková lekce Babyjógy s Evou Musterovou Marvanovou. Vyzkoušely jsme si aktivity, které pomáhají maminkám a přitom rozvíjí děti. Naladíme se na sebe i na miminko a bude prostor i pro sdílení a krátkou meditaci.
  • Pro více bližších informací sledujte náš www.facebook.com/Salamounek a http://salamounek.cz